Vektori Muut Maksutavat kuten ePassi, Smartum ja Edenred

Noudattamalla näitä esimerkkejä voit lisätä esimerkiksi lounassetelin tai lahjakortin muuksi maksutavaksi, mutta muista, varmista kirjanpitäjältäsi tiliasiat

1. ePassi -maksujen vastaanottaminen

Maksu mobiilisovelluksella: Asiakas maksaa ostoksensa ePassin sovelluksessa ja näyttää kassalla kuitin puhelimensa näytöltä. Maksutapa on käytössä lounas-, liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointieduissa.

Maksu puhelinnumerolla: Kassahenkilö kysyy asiakkaan puhelinnumeron ja veloittaa maksun sen perusteella ePassin verkkopalvelussa. Maksutapa on käytössä työmatka-, liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointieduissa.

2. SmartumPay -mobiilimaksujen vastaanottaminen

SmartumPay-mobiilisovelluksella asiakkaasi maksaa lounaan helposti ja turvallisesti. Sovelluksesta valitaan oikea toimipaikka, mihin halutaan maksaa. Asiakas syöttää palvelun/ostoksen summan ja vahvistaa maksun.

2.1. Kun asiakas on suorittanut maksun, hän vilauttaa kännykkänsä näytöltä maksusta luodun kuitin

• Tarkista kuitista, että maksettu summa sekä toimipisteen nimi ja osoite ovat oikein.

• Kuitin yläkulmasta näet päivämäärän ja kellonajan, jolloin maksu on tehty.

• Kuitissa näkyvä animaatio liikkuu 30 minuuttia maksun luomisesta. Kuitti on voimassa kuitenkin myös tämän jälkeen.

2.2. Kuittia näpäyttämällä pääset tarkistusnäkymään, jossa maksun voi merkata tarkistetuksi

Kuitin ja tarkistusnäkymän tilaksi muuttuu ”tarkistettu”. Näin varmistat, että kuitilla lunastetaan palvelu vain kerran.

2.3. Syötä maksu kassaan kuitissa näkyvällä summalla

Mahdollinen ylimenevä osuus veloitetaan tavalliseen tapaan muulla maksutavalla. Katso lisää kappaleista 8-10.

Jos veloitus on virheellinen, voit mitätöidä sen kirjautumalla tunnuksillasi Smartumin verkkopalveluun osoitteessa smartum.fi. Smartum tilittää mobiilimaksut tilillesi automaattisesti päivittäin.

Katso lisää: https://help.smartum.fi/fi/articles/4217805-kumppani-miten-vastaanotan-smartumpay-maksuja.

3. Smartum -korttimaksujen vastaanottaminen

Smartum-korttimaksujen vastaanottaminen on päättynyt 31.12.2020 ja maksaminen siirtynyt SmartumPay-sovelluksella tehtäväksi.

4. Smartum Lounasseteleiden vastaanottaminen

Smartum Lounasseteleitä on liikkeellä erilaisilla euromäärillä. Arvo on merkitty seteliin. Vuosittain lisätään yksi uusi arvo Verohallinnon luontoisetupäätöksen muuttuessa. Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti asiakas ei voi käyttää useampia seteleitä kerralla. Smartumin Lounasedulla suoritettuja maksuja ei voi vaihtaa rahaksi eikä maksuista voi antaa takaisin vaihtorahaa. Asiakas voi maksaa Smartumin edulla Verohallinnon määrittämän summan. Mahdollisen ylimenevän summan asiakas voi kuitata käteisellä tai muulla maksutavalla.

Syötä maksu kassaan kuitissa näkyvällä summalla. Mahdollinen ylimenevä osuus veloitetaan tavalliseen tapaan muulla maksutavalla.

Katso lisää: https://help.smartum.fi/fi/articles/4485138-lounaskumppani-maksujen-vastaanottaminen.

5. Edenred Pay -mobiilimaksujen vastaanottaminen

Asiakas näyttää maksettavan summan älypuhelimestaan ja todentaa maksun kassalla merkitsemällä kuitin käytetyksi. Voit tarkastaa mobiilimaksut Edenred Kumppani-portaalista joko reaaliajassa tai päivän päätteeksi. Tarvittaessa maksun voi myös peruuttaa suoraan portaalista.

Tarkista nämä seikat:

• Maksettu summa ja yrityksesi tiedot ovat oikein.

• Aikalaskuri on aktiivinen.

• Pyydä asiakasta vielä merkitsemään kuitti käytetyksi.

Katso lisää: https://edenred.fi/fi/palveluntarjoaja/tuki/.

6. Edenred setelimaksujen vastaanottaminen

Lounas- ja Virikeseteleiden kääntöpuolella on tila setelinhaltijan allekirjoitukselle, sillä osa työnantajista saattaa seurata työntekijöiden seteleiden käyttöä. Käyttäjän nimi tai allekirjoitus eivät ole pakollisia, mutta sinulla on oikeus varmistaa käyttäjän henkilöllisyys, jos epäilet setelin väärinkäyttöä. Huomaathan, että setelistä ei anneta vaihtorahaa takaisin.

7. Edenred korttimaksujen vastaanottaminen

Edenred-kortti toimii kuin mikä tahansa pankkikortti (kortissa ei vain ole pin-koodia). Sillä voi tehdä myös lähimaksuja, tai kortin voi lisätä Apple Payhin tai Google Payhin, jolloin asiakas voi tehdä lähimaksuja puhelimellaan. Palveluntarjoajana sinulla on oikeus tarkistaa, että kortilla maksetaan veroedun piiriin kuuluvia aterioita tai palveluita.

HUOM! Edenred-kortti on kassalle pankkikortti. Vektori Kassa sovelluksessa yhden kassamyyntitapahtuman voi päättää kahdella erilaisella maksutavalla (esimerkiksi käteinen ja kortti, tai Edenred mobiilimaksu ja kortti) mutta yhtä kassamyyntitapahtumaa ei voi jakaa kahdelle samanlaiselle maksutavalle (esimerkiksi kaksi korttia: Edenred kortti ja Nordea kortti).

Mikäli Edenred korttimaksu ei kata koko ostoksen summaa (esim. lounasetu), ainoa mahdollisuus vastaanottaa toinen korttimaksu on tehdä kaksi erillistä kassamyyntitapahtumaa.
Esimerkki: Lounaan hinta on 12 €.

• Kassaan on perustettu kaksi tuotetta. Esimerkiksi: Lounas jonka hinta 12€ ja Lounasetu nollatuote - joista jälkimmäistä voi käyttää tässä tapauksessa.

• Asiakas maksaa ensin lounasedun osuuden 6,90 € Edenred-kortilla, tehdään kassamyynti 6,90 € hinnalla ja päätetään maksupäätteen avulla korttimaksuun.

• Asiakas maksaa loppuosan 5,10 € omalla pankkikortilla, tehdään toinen kassamyynti 5,10 € hinnalla ja päätetään maksupäätteen avulla korttimaksuun.

8. Maksutavan kirjanpitotilin lisääminen tilikarttaan

Palveluun on mahdollista lisätä uusia kirjanpitotilejä, muokata olemassa olevia tai poistaa tarpeettomat kirjanpitotilit.

Sovi oman kirjanpitäjäsi kanssa tilien käytöstä ja niiden nimeämisestä, jotta tiedot kirjautuvat Raportit -> Kirjanpitotapahtumat päivämäärän mukaan- raportille oikein.

Palvelussa on oletuksena kassa- ja korttimaksutavat, joille on määritelty valmiiksi oletuskirjanpitotilit kohdassa Asetukset -> Yritys -> Yrityksen perustiedot -> Oletuskirjanpitotilit.

Kirjanpitotilien käsittely on kuvattu tarkemmin Vektori Kassa käyttöoppaan kappaleessa 1.

Mikäli haluat seurata raporteilla Mobile Pay -maksuja sekä ePassi, Smartum ja Edenred maksutapoja, kaikkia omilla kirjanpitotileillään, voit lisätä tilikarttaan jokaiselle maksutavalle omat kirjanpitotilit.

• Kirjaudu pilvipalveluun.

• Valitse päävalikosta: Asetukset -> Yritys -> Kirjanpitotilit -> Uusi kirjanpitotili -painike.

Huom! Smartum kirjanpitotilin sekä maksutavan lisäys ja läpikäynti Vektori Kassa sovelluksessa on vain yksi esimerkki siitä kuinka periaatteessa mikä tahansa maksutapa, kuten lahjakortti, on lisättävissä pilveen ja sitä kautta Vektori Kassa sovelluksen käyttöön, "Muut" maksutavan alle.

• Lisää Kirjanpidon numero, nimi ja valitse Tyyppi -pudotusvalikosta tyypiksi Raha .

• Hyväksy tiedot Tallenna -painikkeella.

Huom! Sovi oman kirjanpitäjäsi kanssa tilien käytöstä ja niiden nimeämisestä, jotta tiedot kirjautuvat Kirjanpitotapahtumat päivämäärän mukaan- raportille oikein ja noudattavat lakia (lait muuttuvat ajoittain).

9. Maksutavan määritteleminen Vektori pilvipalveluun

• Kirjaudu pilvipalveluun.

• Valitse päävalikosta: Asetukset -> Kassa -> Maksutavat -> Uusi Maksutapa -painike.

• Lisää maksutavan Nimi esim. SmartumPay.

• Valitse Tyyppi -pudotusvalikosta Mobile Pay.

• Valitse Kirjanpitotili -pudotusvalikosta maksutavan kirjanpitotili.

Mikäli pudotusvalikosta ei löydy käytettävää kirjanpitotiliä, voit lisätä sen kohdan 8 mukaan.

Hyväksy tiedot Tallenna -painikkeella,jonka jälkeen maksutapa on käytettävissä kassasovelluksessa.

10. Maksutavan käyttäminen Vektori Kassa sovelluksessa

Esimerkki: Asiakas ostaa 9 € hintaisen Feta Salaatin. Asiakas maksaa SmartumPay mobiilimaksulla 6,90 € ja loput 2,10 € omalla pankkikortilla.

Valitse tuote: "Feta salaatti" -> Maksu.

Syötä numeronäppäimillä 6 9 0 eli summa jonka asiakas maksaa SmartumPay mobiilimaksulla.

Valitse Muut -> SmartumPay.

SmartumPay maksutavalle on nyt kirjattu 6,90 € ja maksettavaa on jäljellä 2,10 €.

Valitse Kortti, niin avoinna oleva summa 2,10 € siirtyy suoraan maksettavaksi kortti maksutavalla.

Tarkista Myynnin esikatselu näkymästä että tiedot ovat oikein.

Pyydä nyt asiakasta tekemään älypuhelimellaan SmartumPay mobiilimaksu. Kassa ei saa automaattisesti tietoa SmartumPay mobiilimaksun suorittamisesta, eli sinun tulee tarkistaa se asiakkaan puhelimesta.

Valitse lopuksi Hyväksy niin loppusumma 2,10 € siirtyy korttimaksupäätteelle (mikäli integroitu kassaan).

Asiakkaan maksettua korttimaksun, kuitti tulostuu automaattisesti(tai asetuksiesi mukaisesti) ja myyntitapahtuma on valmis.