Aloittamassa Vektorin käyttöä?

Kaikki mitä sinun tulee tietää Vektorin käytöstä

Tervetuloa Vektorin käyttöönotto-oppaaseen

Alla käydään läpi Vektoriin rekisteröityminen(1) sekä kassapäätteen/-laitteen(2) -ja maksupäätteen käyttöönotto(3), sisältäen myös joitain maksupäätekohtaisia ohjeita.

Käyttöönotossa on kolme päävaihetta

1. Kassapilven rekisteröinti ja käyttöönotto

Olet saanut kutsun sähköpostiisi rekisteröityä Vektori palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymällä pääset kassapilveen sisälle. Tallenna osoite (asiakas.vektori.fi) pilveen talteen. Mikäli et ole saanut kutsua: Tarkista roskaposti, pyydä kutsu Vektorin myyneeltä kumppanilta tai pyydä sitä Apua -sivulta.

Määrittele Vektoriin seuraavat asetukset valmiiksi:

2. Kassapäätteen/laitteen käyttöönotto

Jos kassapäätteessä ei ole Vektori sovellusta asennettuna lataa se päätteen sovelluskaupasta (Android Play Store / Apple App Store). Löydät sen hakusanalla "Vektori", "Vektori Kassa" ja joissain sovelluskaupoissa "Vektori POS". Kassapääte ja maksupääte voivat olla myös sama laite.

Ohessa suorat linkit sovelluksen lataamiseksi edellä mainituista sovelluskaupoista:

3. Maksupäätteen käyttöönotto

Maksupääte voi olla erillinen laite tai se voi olla myös sovellus, joka on asennettu kassapäätteen kanssa samalle laitteelle. Ennen maksupäätteen käyttöönottoa  tulee liittää kassapilvi maksupäätetoimittajan järjestelmään (Nets, Popla, Viva Wallet). Tämän liittämisen tekee Vektorin myynyt taho.

Ota Integroitu maksupääte tai sovellus otetaan käyttöön seuraavasti:

Integroimaton maksupääte ei ole yhdistetty kassaan. Myynnit kirjataan ensin kassaan ja sitten erikseen rahastetaan myynti maksupäätteellä. Huom kuitilla ei lue tuotetietoja tai verotietoja.

1. Rekisteröityminen Vektori pilvipalveluun

Sähköpostiin tullut kutsu Vektori palvelun käyttäjäksi joka sisältää Rekisteröidy painikkeen.

Olet saanut sähköpostilla kutsun rekisteröityä Vektori pilvipalvelun käyttäjäksi. Mikäli et löydä kutsua, tarkista ensin sähköpostin roskapostikansio. Jos et löydä kutsua, ota yhteyttä Vektorin myyneeseen kumppaniin tai Vektori -tukipalveluun alla olevalla lomakkeella.

Rekisteröidy valitsemalla sähköpostikutsussa oleva Rekisteröidy -painike.

Syötä rekisteröitymislomakkeella pyydetyt tiedot ja valitse lopuksi Rekisteröidy -painike. Rekisteröitymisen jälkeen olet jo kirjautuneena Vektori pilvipalveluun.

Huomaa, että käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaiset.

Pääkäyttäjänä voit kutsua pilvipalveluun muita työntekijöitä:
Käyttäjähallinta-> Käyttäjät -> Kutsu käyttäjä– kohdasta (ei Minikassa versiossa).

Kassamyyntiä hoitavat henkilöt eli myyjät eivät välttämättä tarvitse käyttäjätunnuksia pilvipalveluun.

Pilvipalveluun tarvitaan tunnukset niille henkilöille, jotka lisäävät ja muokkaavat tuotteita, hallinnoivat varastoa, tarkastelevat myyntiraportteja jne. Halutessasi voit kutsua pilvipalvelun käyttäjäksi vaikkapa kirjanpitäjän.

1.1. Yrityksen asetukset

1.1.1. Yleiset asetukset

Valitse vasemmalta valikosta Asetukset -> Vektori -> Yleiset.

Lisää lähettäjän sähköpostiosoite ja lähettäjän nimi, joka näkyy asiakkaille lähetettävissä sähköpostiviesteissä (esimerkiksi sähköpostilla lähetettävissä kassakuiteissa). Valitse lopuksi Päivitä -painike.

Mikäli tietojen tallentamisen yhteydessä saat virheilmoituksen SPF -tietueen puuttumisesta, käytä sähköpostiosoitteena noreply@vektori.fi -sähköpostiosoitetta.

1.1.2. Yrityksen perustiedot

Valitse vasemmalta valikosta Asetukset -> Yritys -> Yrityksen perustiedot. Syötä yrityksen perustiedot ja valitse lopuksi Päivitä -painike.

1.2. Kirjanpitotilit

Palveluun on määritelty valmiiksi yleiskäyttöisiä oletuskirjanpitotilejä. Palveluun on mahdollista lisätä vapaasti uusia kirjanpitotilejä, muokata olemassa olevia tai poistaa tarpeettomat kirjanpitotilit. Sovi oman kirjanpitäjäsi kanssa tilien käytöstä ja niiden nimeämisestä, jotta tiedot Kirjanpitotapahtumat päivämäärän mukaan -raportille ja muillekin raporteille kirjautuvat oikein.

Palvelussa voidaan määritellä oletuskirjanpitotilien lisäksi myyntitilit (Myynti ja Myynti alv 0 %) myyntien seurantaa varten tuotteelle, tuoteryhmälle ja arvonlisäverolle. Mikäli myyntitilejä on määritelty eri paikkoihin, niiden käsittelyjärjestys on seuraava:

1. Tuote.

2. Tuoteryhmä.

3. Arvonlisäveron myyntitili.

4. Oletuskirjanpitotili.

Kirjanpitotilien käsittelystä on kerrottu tarkemmin Vektorin käyttöoppaassa ja mikäli olet kiinnostunut siitä miten esimerkiksi lounasseteli saadaan toimimaan Vektori sovelluksessa, tutustu Vektori Muut Maksutavat kuten ePassi, Smartum ja Edenred -ohjeeseemme.

1.3. Kassa-asetukset

1.3.1. Yleiset kassa-asetukset

Valitse vasemmalta valikosta Asetukset -> Kassa -> Yleiset. Lisää kassakuitin ylä- ja alaosaan tulostuvat tiedot. Valitse lopuksi Päivitä -painike. Huomioi, että asiakkaalle toimitettavassa kuitissa on oltava lain mukaan seuraavat tiedot:

Kuitin kielen voi myös valita erikseen.

Huom! Kuitin kieleksi voi valita eri kielen kuin mikä pilvessä tai sovelluksessa on käytössä.

1.3.2. Kassahenkilöt

Kassahenkilöllä tarkoitetaan kassamyyjää eli kassaohjelman käyttäjää, joka ei ole pilvipalvelun käyttäjä. Palvelussa on oletuksena yksi kassahenkilö, jonka PIN-koodi on 4262. (Minikassa sisältää vain yhden kassahenkilön) PIN-koodin vaihtaminen ja uuden kassahenkilön lisääminen on kerrottu käyttöoppaassa.

1.4. Tuoteryhmät ja tuotteet

1.4.1. Tuoteryhmän lisääminen

Kassassa myytävät tuotteet hallitaan Vektori pilvipalvelussa.

Valitse vasemmalta valikosta Tuoteryhmät -> Uusi tuoteryhmä -painike. Lisää tuoteryhmän nimi. Mikäli perustettava tuoteryhmä on aliryhmä, valitse sille pääryhmä pudotusvalikosta. Valitse lopuksi Tallenna -painike. Perustetut tuoteryhmät näkyvät automaattisesti kassaohjelmassa - sovelluksen näkymän päivittymiseen menee hetki, mutta joissain tapauksissa tämä saattaa vaatia sovelluksen uudelleenkäynnistyksen.

1.4.2. Tuotteen lisääminen

Lisää tuotteelle seuraavat pakolliset (merkitty *) tiedot:

Voit lisätä tuotteelle Tuotekoodin, tai antaa järjestelmän luoda tuotekoodin automaattisesti annettujen asetusten mukaisesti. Tuotekoodin etuliitteen ja pituuden voit määritellä Asetukset -> Tuoteluettelo -> Yleiset -> Tuotekoodien generointi -kohdassa. Valitse lopuksi Tallenna -painike.

Vinkki: Voit lisätä tuotteen myös 0 hintaisena (ns. vapaahintainen tuote), huomioi kuitenkin tuotteelle oikea verokanta. Tällöin kassaohjelma pyytää tuotemyynnin yhteydessä hinnan joka kerta erikseen, eli voit käyttää tätä tuotteille, joiden hintaa et halua syöttää tuoterekisteriin.

EAN-koodista ja tuotetarroista voit lukea tarkemmin Vektori Käyttöoppaasta.

2. Kassapäätteen/laitteen käyttöönotto

Nämä toimenpiteet tehdään kassalaitteessa, eli puhelimessa, tabletissa, tai Chromebook tietokoneessa.

2.1. Kassasovelluksen lataaminen laitteelle

Lataa ensin kassaohjelma laitteelle. Omaksi ostetut tabletit ja puhelimet:

Muut kassapäätteet:

► Sunmi: Siirry laitteen sovellus kauppaan ja lataa Vektori sovellus.

► Viva One: Google Play: Vektori Kassa / POS.

► Viva PAX (A920Pro, 910): Yhdistä pääte verkkoon ja odota latauksen alkamista.

► Nets Castles Saturn 1000s: Yhdistä pääte verkkoon ja odota latauksen alkamista.

► Verifone CM5: Yhdistä pääte verkkoon ja odota latauksen alkamista.

Mikäli lataus ei ala hetken päästä, ota yhteys Vektori toimittajaan.

2.2. Yhdistä Kassapääte Vektori pilveen

Käynnistä sovellus ja valitse Kirjaudu sisään -painike.

Syötä Kirjaudu -näkymässä tekstilaatikkoon Vektori -pilven työtila ja valitse Jatka -painike. Työtilan osoite on sama kuin Vektori pilvipalvelun osoite. Mikäli esimerkiksi pilvipalvelun osoite on yrityksennimi.vektori.fi, syötä tekstilaatikkoon: yrityksennimi.

Syötä Vektori pilvipalvelun käyttäjätunnus ja salasana (samat, jolla rekisteröidyit pilvipalveluun), valitse Kirjaudu sisään – painike.

Anna kassapäälle yksilöivä nimi, esim. Myymälä Volttikatu.

On myös mahdollista että kassapääte/-päätteitä on luotuna, joten näkymä voi olla myös hieman toisennäköinen

Mikäli käytössä on varastonhallinta, valitse vielä varasto, josta tältä kassalta myydyt tuotteet vähennetään automaattisesti ja valitse Vahvista - painike.

Kirjaudu kassaan sisään.

Oletus kassamyyjän pin-koodi on 4262.

3. Maksupäätteen käyttöönotto

Maksupääte voi olla erillinen laite tai se voi olla myös sovellus, joka on asennettu kassapäätteen kanssa samalle laitteelle.

Maksupääte voi olla integroitu kassaan, jolloin kassan myynti siirtyy automaattisesti maksupäätteelle.

Integroimaton maksupääte ei ole yhdistetty kassaan. Myynnit kirjataan ensin kassaan ja sitten erikseen rahastetaan myynti maksupäätteellä.
HUOM! Tällöin kuitilla ei lue tuotetietoja tai verotietoja.

Ennen integroidun maksupäätteen käyttöönottoa seuraavat toimittaja kohtaiset asiat tulee olla tehtynä:

3.1. Maksupäätteen yhdistäminen

Alla oleva ohje koskee yhteensopivan integroitavan maksupäätteen yhdistämistä kassaohjelmaan. Edut käytettäessä integroitua korttimaksupäätettä:

Jos sinulle tulee tarvetta ratkoa ongelmia liittyen maksupäätteisiin, tarkista esimerkiksi Maksupääte ongelma -kappale Ongelmanselvitys oppaassamme.

Kassaohjelmassa valitse Toiminnot -> Asetukset -> Yleiset -> Maksupääte -välilehti.

Valitse kohdasta Valittu maksupääte maksupäätteen toimittaja ja syötä/valitse kohdasta Maksupäätteen tunnus se maksupääte, joka tähän kassaan yhdistetään ja valitse Tallenna. Yksi maksupääte voi olla yhdistetty vain yhteen kassaan.

Mikäli kassa ei löydä maksupäätettä, valitse kassasovelluksen yläpalkissa näkyvän V painikkeen takaa, maksupäätteen kohdalla on Yhdistä uudelleen painike.

3.2. Maksupäätteen käyttäminen kuittitulostimena

Tietyt maksupäätemallit toimivat kassan kuittitulostimena, myös käteismaksuille. Mikäli maksupäätteessä on kuittitulostin, ota se käyttöön valitsemalla Tulostin -välilehdeltä samat asetukset kuin Maksupääte -välilehdellä.

Mikäli sinulla on erillinen kuittitulostin, valitse esimerkiksi Bluetooth ja tee haluamasi valinnat.

Maksupääte yhdistetään joko tunnuksen (numerosarja) tai ip-osoitteen avulla. Tunnuksen saat maksupääte toimittajalta ja ip-osoite löytyy maksupäätteen valikoista. Valikkorakenne vaihtelee maksupäätteittäin.

Jos joko päätettä ja/tai tulostinta ei löydy, oikean yläkulman painike alkaa vilkkua, jos näin käy, tarkista että laitteet on paritettu oikein ja että ne ovat päällä ja toimivat oikein - voit myös painaa Yhdistä uudelleen -painiketta kyseisestä näkymästä.

3.3.  Myyntitapahtuman mukauttaminen

Voit määritellä esimerkiksi montako painallusta myyntitapahtuman päättämiseen tarvitaan tai tulostetaanko kauppiaan kuittia.

Toiminnot -osio löytyy, jos kyseessä mobiilinäkymä, ruudun oikeasta yläreunasta ratas -kuvakkeena.

3.3.1. Ohita myynnin esikatselu

Toiminnot -> Asetukset -> Yleiset -> Käytettävyys.

Myynnin esikatselun ohitus.

Tämä asetus ohittaa kokonaan myynnin esikatselu näytön korttimaksuissa.

HUOM! Jos tämä asetus on päällä et voi kirjoittaa kuittiin vapaata tekstiä.

3.3.2. Älä anna hylättyä myyntikuittia

Toiminnot -> Asetukset -> Yleiset -> Käytettävyys.

Älä anna hylättyä myyntikuittia (Korttimaksut)

Mikäli maksutapahtumassa tapahtuu virhe niin ei tarjota eli tulosteta hylkykuittia / hylättyä myyntikuittia

3.3.3. Näytön suuntaus

Toiminnot -> Asetukset -> Yleiset -> Käytettävyys.

Näytön suuntaus

Valitkaa tämä, mikäli näyttö jostain syystä tunnistuu väärin tai haluatte lukita sen tiettyyn suuntaan.

Vaihtoehtoina ovat Vaakasuunta ja  Pystysuunta.

Vaakasuunta soveltuu yleisesti paremmin isommille näytöille  kuten tablet -laitteille.

HUOM! Kassanäytön suuntaus muuttuu vasta Vektori kassa sovelluksen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

3.3.4. Tulosta asiakkaankuitti automaattisesti

Toiminnot -> Asetukset -> Tulostin -> Lisäasetukset.

Tulosta asiakkaan kuitti automaattisesti.

Jos tämä asetus on päällä kuitin tulostuksen kyselyä ei näytetä vaan kuitti tulostetaan automaattisesti.

HUOM! Asetuksen ollessa päällä et voi lähettää kuittia sähköpostilla.